To, co radzi Land Rover, a to, co robią dealerzy, może być zupełnie inne!
Wejdź do lokalnego dealera LR, a zobaczysz prawie wszystkie samochody z włączonymi światłami postojowymi.
Otwórz maskę każdego z tych samochodów, a zobaczysz, że mają zasilanie na akumulatorze, niektóre używają marki CTEK lub jej odpowiednika, który ma opcję zasilania 13,8 V. Zasilanie to musi być w stanie dostarczyć 10 amperów lub więcej, mój CTEK może dostarczyć 25 amperów.
Jest to przydatne, gdy chcesz przeprowadzić aktualizację oprogramowania/oprogramowania układowego, na przykład aktualizację map, która zajmuje około 40 minut!
Wszystkie samochody w Listers mają to zasilanie bezpośrednio na akumulatorze, z pewnością nie wydaje się to szkodzić samochodowi, ponieważ byłaby kolejka nowo sprzedanych samochodów pojawiających się z wadliwą elektroniką!
Są chwile, kiedy zostawiam swój samochód zamknięty i uzbrojony w alarm w garażu na kilka tygodni. Zawsze podłączam moją ładowarkę CTEK do akumulatora, aby utrzymać go w dobrym stanie, ponieważ elektronika alarmu pobiera cały czas rozsądny prąd!
Nawiasem mówiąc, jeśli musisz wymienić akumulator, użyj aplikacji Remote, aby przełączyć samochód w „Tryb serwisowy”, ponieważ to uniemożliwi otrzymanie wiadomości tekstowej i ewentualnie połączenia telefonicznego z pytaniem, czy Twój samochód został skradziony. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy masz płatną opcję zabezpieczeń w Pro.
Ostatnia rzecz, pamiętam, że wymieniłem akumulator w moim Discovery 3 i musiałem skalibrować szyby, po prostu pełne W GÓRĘ i W DÓŁ, a także szyberdach, który wymagał pełnego OTWARCIA i ZAMKNIĘCIA, aby go skalibrować i oczywiście zresetować zegar! Dlaczego nie można tego ustawić z GPS lub sygnału DAB/FM, nie mam pojęcia.
Pamiętaj, że nie każdy Evoque jest sprzedawany w kraju, w którym dealer jest 30-40 minut drogi! Na przykład w Egipcie i Namibii jest ich mnóstwo, a dealerzy LR są trochę jak zęby kurczaków w tych krajach!
Elektronika jest dość solidna, bez względu na to, co ludzie myślą, co nie oznacza, że nie mają problemów!!
Z poważaniem
Ian